AVM’leri değil KOBİ’leri dinleyin

Burcu TANER, (DHA)                                                                                                      01.02.2010

Başbakan Erdoğan’ın bir alışveriş merkezi açılışında söylediği ‘Mahalle bakkalı devri bitmiştir’ sözleri CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam sert tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İstanbul’da bir alışveriş merkezi (AVM) açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mahalle bakkalının devri artık geçti” sözlerini tepkiyle karşıladı. Konuyla ilgili DHA’ya açıklamada bulunan Susam, “Başbakan bu konuyu anlamıyor. AVM lobilerinin dediklerini dinliyor ancak kendisi AVM lobilerinin değil, biraz da KOBİ’lerin sesini dinlemelidir” diye konuştu. Bu demeçlerin Hipermarket Yasası’na da işaret ettiğini dile getiren Susam, “Hipermarket Yasası’nı sadece bakkalın sorunu olarak gören anlayış baştan hatalıdır. Ayrıca Başbakan’ın iddia ettiği gibi hipermarketlerin tüketiciye ucuz ürünler sunduğu doğru değildir. Aksine pazardaki tekelleşmeyle hem üreticiye hem tüketiciye fiyatlar dikte ettirilmektedir” dedi.
KONTROLSÜZ BÜYÜME
Hipermarketler Yasası’nın çıkmayıp, marketlerin kontrolsüz olarak büyümeleri sonucu Türkiye pazarının da tek hakimi haline geleceklerini aktaran Susam, “Böylece istedikleri ürünü istedikleri fiyata satabilmenin önü de açılacak. Ayrıca bu sadece bakkalın sorunu olsaydı, üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği’nin tüm ülkelerinde böyle bir yasa olmazdı” diye konuştu. Susam sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi pazarında güçlü olmayan hiçbir KOBİ uluslararası pazarda söz sahibi olamaz. Köklenip güçleneceği yer kendi pazarımızdır. Bu pazarı elimizden kaçırırsak bizim sanayimizin gelişme ihtimali, KOBİ’lerin ihracatçı hale gelmesi de zorlaşmaktadır.”
MAHALLELERİ DE YIKIN
Başbakan’ın sözlerine bir tepki de İzmir Bakkallar Odası Başkanı Emin Bağcı’dan geldi. Türkiye genelinde 160 bin civarı, İzmir’de ise 10 bine yakın bakkal bulunduğunu hatırlatan Bağcı, “Kendi emeğiyle işini kuran bakkala büyük bir haksızlık yapılıyor. Mahalle bakkalı devrinin geçmesi için mahallelerin de yıkılıp yerine sitelerin kurulması gerekir. Bu da Türkiye gerçeğidir ve inkar edilmemelidir” dedi.