Genel olarak;
· Ülkemizde her sektörde tam rekabetin sağlanabilmesi, tekelleşmenin önlenmesi için mutlaka esnaf ve sanatkar iş yerlerinin yaşamlarını devam ettirmesi gerekmektedir. Tüketicilere değişik hizmet, ürün ve fiyat alternatifi sunma anlamında da bu çok önemlidir.
· Bir ekonominin canlılığını koruması, sürdürülebilir olması anlamında da küçük işletmeler ve esnaf-sanatkarlar çok büyük önem arz etmektedir. Ekonominin krize girdiği durumlarda küçük olmanın verdiği avantajla duruma en kolay uyum sağlaşan esnaf-sanatkar işyerleri, ekonominin emniyet sübabı gibidir.
· Esnaf-sanatkar halkın içinde, halkla beraber yaşayan kesimdir. Halk tarafından sevilir, güvenilir ve tercih edilir. Esnaf-sanatkar işyerinin bulunmadığı sokak ıssızdır, esnaf-sanatkar sokağı korur, bir hareket kazandırır.
· Son yıllarda hızla denetimsiz bir şekilde açılan büyük marketler (süper, hiper, gros marketler) 50’yi aşan esnaf ve sanatkar meslek dalının yok olmasına neden olmaktadır. Hemen hemen halkın temel ihtiyaçlarının hepsine birden ürün ve hizmet sunan bu marketler, sahip olduğu bazı avantajlar sayesinde piyasanın büyük bir bölümüne hakim olmakta ve tekelleşme yaratmaktadırlar.
Bakkal esnafı açısından bakıldığında ise;
· Cüzdanında hiç parası bulunmayan müşteri bile günlük ihtiyacını bakkaldan karşılayabilir. Veresiye olayı özellikle kriz içindeki bir ekonomide halkın rahatlatılmasının önemli bir yoludur. Bakkal ile müşteri arasındaki bu güven, samimiyet ve sıcak ilişki toplumsal bir gerekliliktir.
· Mahalle sakini gerektiğinde evinin anahtarını bakkala bırakır, çocuğunu emanet eder, bir şeye ihtiyacı olduğunda ilk akla gelen bakkal amcadır. Yani, bakkal esnafı mahallenin ötesinde, ailenin bile bir parçası gibi görülür. Bu üzerinde durulması gereken güvene dayalı bir ilişkidir.
· Bakkal amca her zaman müşterisinin neyi, ne kadar alacağını, hangi markayı tercih ettiğini, ekonomik durumunu, damak tadını bilir ve hizmetini ona göre sunar. Yani bakkal-müşteri ilişkisi birebir, sıcak ve güvene dayalı bir ilişkidir.
Geri |