SİGARA SATIŞLARINDA BAYİİ ESNAFINA FIRSATÇI OYUNU.

Bakkal ve bayi esnafı ülke genelinde zor durumdadır. Haksız rekabet nedeniyle gıda maddelerini satamıyoruz . Bakkal ve Bayi Esnafımızın elinde bir tek Sigara ve Alkol kaldı. Bu ürünlerden de kar edebilmek için fazla satış yapıp sürümden kazanmak gerekmekte.  Fakat ne yazık ki bu ürünlere arka arkaya gelen zamlarla o da mümkün olmamaktadır.

Firmalarla ikili görüşmelerimiz de biz sizi müşteri değil iş ortağı görüyoruz söylevleri duyuyoruz fakat iş sahaya yansımıyor hep bir taraf kazanıyor.

Eskiden sigara satışların da en düşük kar yüzde 7 idi . Sigaraya yapılan ÖTV zammın da yine bazı sigara firmaları çeşitli bahaneler üreterek fırsatçılık yapmaktadırlar. Öncelikle esnafımızın kar oranını düşürdüler, firmalarla yaptığımız görüşmelerde kabul edilemez olduğunu söylememize rağmen fikirlerini değiştirmeyip  ister satın ister satmayın tavrına girmişlerdir.

Bu tavrı gördükten sonra bayi karını düşüren bu firmaların malını Odamız iştiraki İZBAKBAY A.Ş. olarak yaklaşık 6 aydır satmıyoruz. Bu fırsatçı firmalara bayi karlarının düzeltilmemesi halinde Esnafımızı da uyaracağımızı zaten önceden belirtmiştik.

Bazı firmaların halen bayi karların da bir düzeltme yapmadıkları görülmektedir bu yüzden  dolayı Türkiye Bakkallar ve Bayiler Esnaf Sanatkarlar Federasyonu Başkan Vekili olarak Genel Başkanımız Sayın Bendevi PALANDÖKEN le görüşerek  konunun hassasiyetini anlatıp bu konuyu masaya yatırmamız ve tepkimizi göstermemiz gerektiğini ilettim.

Bu sebeple de 18 Eylül Çarşamba günü Ankara da Tütün ve Tütün ürünleri başta olmak üzere özelleştirme sonrası Şans Oyunlarının düşürülen bayi karlarının da görüşüleceği  tüm Türkiye de ki Bakkallar Odası Başkanlarını davet ederek bir toplantı düzenleyeceğiz, toplantı da alınacak kararlar doğrultusunda yol haritamızı çizeceğiz

Satarsan sat , satmazsan satma mantığı ile düşünen ÜÇ harfli zincir mağazalara güvenenler yanlış yoldalar bu yanlış yoldan bir an önce dönmelerini  “İŞ ORTAĞIYIZ” söylevinin eyleme geçmesini temenni ederim.

Esnafımıza da iyi günde yanında olanla, kötü günde yanında olan firmaları gözden geçirmeleri ona göre hareket etmelerini tavsiye ederim.

Saygılarımla,

Emin BAĞCI