TÜRKİYE’nin başlıca gerçek gündem maddelerinden biri de uluslararası sermaye gruplarının eline geçen hipermarketlerin ezici rekabeti ve onların karşısında ayakta kalamayan esnaf ve sanatkárların birer ikişer kepenk kapatmasıdır.
23. dönem parlamentosunda gösterdiğimiz tüm çabalara karşın, hükümet yasayı Meclis’e getirmiyor. Meclis’te yaptığım bir konuşmaya hükümet adına cevap veren Mehmet Ali Şahin, yasayı şubat ayında getireceklerine söz vermişti. Fakat haziran ayına gelmemize karşın hiçbir çalışma olmadı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı, hazırladığı taslağı Başbakan’a verdiğini söyledi. Fakat oradan da ses yok.
Maalesef Başbakan, hipermarket lobilerine teslim olmuş durumdadır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de esnaf ve sanatkárın hayatta kalabilmesi için devletin pozitif ayrımcılığına ihtiyacı bulunmaktadır.
Esnaf ve sanatkára neden pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir? Çünkü Türkiye’de odalara kayıtlı 3 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkár bulunmaktadır. Bu işletmeler ileri teknoloji kullanmadıkları için emek yoğun olarak çalışırlar. Bir esnaf ya da sanatkarın yanında çalışan kişi sayısı da yaklaşık 4 milyonun üzerindedir.
Bu kadar yoğun istihdam sağlayan başka bir sektör var mıdır? Bu rakamlar hipermarketlerin yarattığı istihdamla kıyaslanabilir mi?
Esnaf ve sanatkar kesimini yok eden bu rekabette en büyük zararı Türk ekonomisi almaktadır.
Bunlardan yola çıkarak CHP Grubu olarak perakende piyasasını düzenleyecek, esnafın hayatta kalmasını sağlayacak bir yasa önerisi hazırladık ve geçtiğimiz hafta Meclis’e sunduk. Her siyasi partiden milletvekillerinin bu yasanın çıkması gerektiğine inandığını biliyorum. Çünkü her biri seçim bölgesinde esnafın feryadıyla karşılaşıyor.
Bazı ayrıntıları ekte olan yasayı milletvekili arkadaşlarımın vicdanlarına emanet ettim.
Sizin de bu konuya köşenizde yer vererek Türk ekonomisini ve pazarını savunmaya destek olacağınızı umut ediyorum.
Mehmet Ali SUSAM-CHP İzmir Milletvekili, MYK Üyesi
Yalçın BAYER
ybayer@hurriyet.com.tr
KAYNAK: 18.06.2008 - Hürriyet
Geri |