HyperLink Senin için kırmızı ne demek.. Bizim için hayat demek.. Bir torba umut bağışlamaya ne dersin ??
 
  • Alo Gıda 174
  • ARABULUCULUK
  • Kaçak Ürün Alma
  • Ekmeğini İsraf Etme
  • Kosgeb
  • Dumansız Hava Sahası
  • Su Hayattır
Haberler / Makaleler

Bakkaldan açık mektup: Ne olacak bu esnafın hali

Burcu TANER / HÜRRİYET
 
İZMİR Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, kaçak sigara, açık tütün ve 100 metre ilerideki süpermarketlerden sadece parası olmadığı zaman veresiye yazdırmak için bakkala uğrayan müşteriye kadar tüm kesimlere “Ne olacak bu esnafın hali?” diyerek sitem etti. 

İşten atılan, emekli olan, birikimi olup ailesinin de yardımıyla kendi işini kurmak isteyen bir vatandaşın bir bakkal dükkanı açarken resmi işlemler için bin 800 TL civarı para harcamak zorunda olduğunu belirten Emin Bağcı, sonrasında da para kazanamadığını dile getirdi. Bağcı, “Zaten işe bir sıfır yenik başlayan esnafımız, elektrik, su, katı atık bertaraf bedeli, kira ve vergileri ucu ucuna denkleştirmeye çalışıyor. Bunlar normal yapılması gerekenler ancak bir bakıyor iki dükkan ileriye zincir mağaza açılıyor, işler düşüyor” dedi.

Kaçak sigaraya önlem alınsın
Kendisine 40 yıllık esnaf olan bir oda üyesinin dert yandığını da aktaran Bağcı, “Esnaf arkadaşımız sigara içenler gözle görülür şekilde azalmadığı halde sigara satışların düştüğünü söylüyor. Kaçak sigara ve tütün de en önemli sorunlarımızdan. Biz sigara ile ilgili tüm yönetmeliklere uyup, her sene satış belgesi yenilerken dibimizde kaçak sigara satılırken önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

Ben mi yanlış yapıyorum?
Bağcı, taze meyve ve sebze, yumurta, peynir gibi ürünlerin satışında kendilerine pek çok yaptırım uygulanırken semt pazarlarında açıkta, leğen içlerinde satış yapıldığını da hatırlatarak “Bazen esnafımız ‘Ben mi yanlış yapıyorum?’ diye haklı olarak soruyor. Yeni kanunlar çıkıyor. Saat 22.00’den sonra alkol satmak yasaklanıyor. Restoranda içenler kaza yapmıyor mu? Sadece bakkaldan alanlar mı gidip kaza yapıyor? Yine mi biz hatalıyız?” diye sordu.
 

Müşterİlere de sitem
Bağcı, müşterilere de sitem etti. Bazı müşterilerin nakit parası olunca gidip zincir mağazadan alışveriş yaparken, parası olmayınca da gelip veresiye yazdırdığını kaydeden Bağcı, şunları söyledi: “Anahtarını bana bırakır, çocuğunu bana emanet eder, bir şey oluyor parası yetişmiyor benden borç para alır, cenazesine, doğumuna ben giderim. Kısacası beraber ağlar, beraber güleriz. Bir hata var ama.”

Başkanım sona geldik
Son günlerde “Başkanım buraya kadarmış, sona geldik. Dayanma gücümüz kalmadı. Bir işe girip çalışacağım. Maliye’den kapanışı verdim, Oda’dan da kaydımı kapatmaya geldim” diyen pek çok esnafın bulunduğunu anlatan Bağcı, sorunu her kesime anlattığını ancak şu ana kadar destek göremediğini dile getirdi. Bağcı, “Biz yeni kapanışların olmaması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bakkallar kapanırsa sosyal dengedeki zincir kopar, sistem bakkal esnafının ayakta kalması için yardımcı olmayanların üzerine çöker” dedi. 

KAYNAK: 


Geri


E-Posta:  
şifre:  
  şifremi Unuttum
Üye Olmak İstiyorum
  • SANAL POS
  • banka hesap
  • İzbakbay
  • ÖZEL ATA SAĞLIK HASTANESİ
  • ATAKALP
  • Sol Reklam Alanı
Copyright 2011 İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası
Bu sitede kullanılan resim ve belgeler orijinal olup tüm hakları İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası'na aittir.
kapat
Konut Projeleri web tasarım