'22.00' kaosu: Bayiler ayaklandı, İzmir'den kritik açıklama

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e giden ve onay bekleyen tartışmalı ‘Alkol Yasası’ küçük esnafı derinden yaraladı.

Özgürlüklerin kısıtlanması ekseninde büyük tepki gören yasa yürürlüğe girerse bakkal ve bayiler adeta kan ağlayacak. Perakende satışa getirilen saat 06.00-22.00 sınırlaması birçok bakkal ve tekel bayii için adeta ‘ölüm fermanı’ niteliği taşıyor. Hipermarketlere karşı verilen savaşta ‘gece satışlarıyla’ ayakta kalan esnaf isyanda!

‘22.00 isyanı’ çığ gibi büyürken yasaya CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın ardından bir tepki de İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı’dan geldi. Egedesonsöz’e konuşan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı, isyanın nedenlerini ve boyutunu detaylı açıklamalarla gözler önüne serdi, esnafın izleyeceği yol haritasının şekilleneceği büyük zirve hakkında da bilgi verdi.

Aynı zamanda Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Bağcı toplumu böylesine derinden etkileyecek bir yasanın ancak bir toplumsal mutabakat yoluyla çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ben yaptım oldu mantığıyla çıkan bu yasa hiç de demokratik bir yaklaşım olmamıştır” dedi. Bağcı ayrıca “Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu olarak Ankara’da bir toplantı yapacağız, hükümete önerilerimiz olacak, bu iş kepenk kapatmaya kadar gidebilir” diye konuştu.

HİPERMARKET LOBİSİ Mİ?

Yasanın meclisten geçmesi sonrası gündeme gelen ve CHP’li Susam tarafından da dile getirilen Hipermarket lobisinin etkisi yorumlarını değerlendiren Emin Bağcı, “Açıkça söylemek gerekirse insanın aklına başka bir şey gelmiyor. Hipermarketlerin kapanma saati ile birlikte satış yasağının başlaması bunun en büyük göstergesi. Bakkal ve Bayi esnafı zaten satış yapabilmek için hipermarketlerin kapanmasını bekliyor. Esnafımız saat 22.00’den sonra yaptığı satışla ayakta kalıyor. Gençleri korumak Anayasa’nın 58 maddesine göre devletimizin görevi ancak, 173. Madde’ye göre de küçük esnafı korumak da görevi. Bize Avrupa’da da böyle diyerek dayatıyorlar ancak, oralarda bir hipermarket yasası var, büyük balık küçük balığı yemiyor, birlikte yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

BAŞKENT’TE OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

Alkol yasasının ortaya çıkmasıyla birlikte telefonlarının susmadığını söyleyen Bağcı “Esnafımız sürekli olarak arıyor ve ‘ne yapacağız’ diyor. Doğal olarak bir panik hali oluştu hepsinde. Bende onlara beklemelerini söylüyorum. Bize gelen tepkiler Türkiye genelindeki bütün odalarımıza da geliyor. Bu yüzden genel merkezimiz bir istişare toplantısı yapmaya karar verdi. Cuma günü Ankara’da Alkol yasası nedeniyle olağanüstü bir toplantı düzenliyoruz. Ortak bir yol belirleyeceğiz ve Başbakan Erdoğan’la görüşme talibinde bulunacağız. Bir geçiş süresi talep edeceğiz. Ben yaptım oldu zihniyetiyle bu iş olmaz. Bizim esnafımızın büyük çoğunluğu ekmek parasını alkol ve sigara satışından kazanıyor. Bilhassa sahil kesimi esnafının tamamen geçimi buna bağlı. Esnafımızın yüzde 60’nın sicili bozuk. Kredi ve kredi kartı borçları çok fazla, birden sen bunu satamazsın diyerek onları işlevsiz hale getirmek hiç de demokratik bir yöntem değil. Bu tarz bir uygulama mutlaka bir toplumsal bir mutabakat olmadan yapılmamalıydı. Ankara’daki toplantı sonrası ya bu saat uygulamasının 24.00’e çekilmesini, ya da esnafın kendini bu şartlara hazırlaması için yasanın uygulamaya konmasının gecikmesini isteyeceğiz. Eğer sonuç alamazsak bu iş eyleme dönüşerek kepenk kapatmaya kadar gidebilir” dedi.

11 BİN AİLEYİ VURACAK!

SEYYAR ALKOL SATIŞI BAŞLAYACAK!İzmir’de 13 bin 7 adet TPDK ruhsatına sahip satış noktası olduğunu belirten Bağcı, “Bu esnafımızın 11 binden fazlası alkol satıyor, yani tekel bayileri. Bu açıdan bakarsak İzmir’e en az 50-60 bin insanın yaşamını direk olumsuz yönde etkilenecek. Türkiye çapında 165 binin üzerinde bayi olduğunu düşünürsek bir kaos oluşacak. Zaten hipermarket yasası olmadığı için bakalar alkol ve sigara dışında para kazanamıyor. Bu yasayla bir anlamda bakkal ve bayilere kapatın gidin deniyor. Biz perakende satışın engellenmemesinden yanayız, alkol satışına kısıtlanma getirilmesine bir karşı tutumumuz yok. Bilimsel bir araştırma yapılır en çok hangi saatlerde satılıyor diye sonra gençleri korumak için bir yol belirlenir bizimle paylaşılır biz de uyarız. Buna bir itirazımız yok” şeklinde konuştu.

Bu yasa ile 22.00’den sonra alkol tüketmek isteyenlerin stok yapması gerektiğini belirten Bağcı “Bir mamulün stok yapılması o mamulün tüketimini azaltmaz, aksine çoğaltır. Bu yasa da alkol tüketimini arttıracaktır. Hatta kayıt altındaki bakkal ve bayi esnafının dışında saat 22.00’den sonra bir seyyar satıcı furyasıyla karşı karşıya kalacağız. Çünkü siz arzı önlemeye çalışıyorsunuz. Bir arz varsa bunun bir karşılığı ekonomide mutlaka olur. Alkol talebini önleminiz lazım. Zaten 18 yaşın altına alkol ve sigara satılması, 24 yaşın altına da sunum yapılması yasak. Ayrıca Esnafımız da kayıt dışı satışa yönelebilir. Bu yasa alkol kullananları cezalandırmak için ortaya çıkmış gibi gözüküyor” dedi.

DENETİMİ NASIL OLACAK?

Bakmaların da mahalleye dahil olduğunu söyleyen Bağcı, “Şimdi şöyle düşünün, bakkalın tanıdığı bildiği, komşusu 22.00’den sonra alkol almaya geldi. Esnafımız nasıl satmayacak. Ayrıca alkollü birisinin rafta ya da dolapta duran biranın kendisine satılmamasını o haliyle nasıl karşılayacak. Bunu kim, nasıl denetleyecek? Polisimizin sigara yasağını denetlemede çektiği zorluğu biliyoruz. Ayrıca kendisine yol vermediği için adam öldürüldüğü bir toplumda yaşıyoruz. Aynı toplum üzüntü ve sevinçte bol bol tükettiğimiz alkolü 22.00'dan sonra 'satın alma' konusunda nasıl problemler oluşur varın siz düşünün” diye konuştu.

Kaynak :