Kaçağın Önlenemez Yükselişi

Abdulkadir Hazman
abdulkadirhazman@hotmail.com

Kaçağın Önlenemez Yükselişi

İzmir sokakları kaçak üründen geçilmiyor,ne ararsanız var ,ister Bitlis tütünü,ister nargile tütünü,isterseniz çeşit ,çeşit sigara, olmadı mı verin siparişinizi istediğiniz miktarda sigara sarsınlar.Her pazar yerinde ,her durak köşesinde yani kalabalık olan her yerde onları görmek mümkün,tek dal sigara satışları okul önlerinde hatta cami avlularında yapıl hale geldi,öyle çoğaldılar ki bazen NARGİLECİ  bazen de TÜTÜNCÜ adı altında iş yerleri açar oldular caddelerimizde ,sokaklarımızda.

Kaçak çay  neredeyse olmazsa olmazlarımızın arasına girdi,hatta tiryakisi bile olduk.Siyah büyük poşetlerde kasap ve restoranlara servis edilen etleri görüp,yinede restoranlarda  yemek yeriz,kasaptaki etin damgasına filan baktığımız yok,ver bir kilo der geçeriz.Kaçak içki can almış umurumuz damı,yeter ki ucuz olsun.Kaçak satılan hiçbir üründe sağlık kontrolü nün olmadığını biliriz ama yinede alırız,sağlığımızı tehlikeye atar tüketiriz.

Normal sigaranın 6 veya 7 bin liraya satılırsa,halk 2 veya 3 bin liraya satılan sigaraya saldırır,normal et 30 bin liraya satılırken vatandaş 20 bin liraya satılan ette tabi ki hücum edecek.Hükümetler her sıkıştığında,halkın alım gücünü düşünmeden gelişi güzel zam yapması ucuz olan kaçak ürünlere iğliyi artırıyor,buda kaçak ürün piyasasının oluşmasına neden oluyor .Kaçak ürünler sağlığımızı tehdit ettiği gibi ülke ekonomisine de büyük zararlar veriyor,nasıl vermesin ne ağlısı var nede vergisi,bu aynı zamanda yasal çalışan esnafla haksız rekabeti oluşturuyor,bazı tekel bayileri sigara ve içki satmak istemiyorlar ,bu durum düzelmese dükkanlarını kapatmak zorunda kalacaklarını söylüyorlar.Bu konuda İzmir bakkallar ve Bayiler odası başkanı Emin Bağcı ya bir dokun bin ah işit.

Bu konuda 4733 sayılı yasa,belki bazı eksikliklerine rağmen kaçak tütün ve alkol satışını yasaklıyor,bünyesinde caydırıcı cezalar içeriyor,ama iş bu yasayı uygulamaya geldi mi, işte orada ipe un seriliyor,bakkallar ve bayiler odası şikayet ederse kolluk kuvvetleri harekete geçiyor,para cezası yazılarak iş kapatılıyor,cezayı ödeyen bir başka yerde kaçak ürün satmaya devam ediyor,yani dolap bildiği gibi dönüyor,olan bizim sağlığımıza ve ülkemizin ekonomisine oluyor.

Kaçak ürünlerin şehrimizde önlenemez yükselişini durdurmak çok mu zor sayın vali,sayın emniyet müdürü,sayın belediye başkanları,kanunlar herkes içindir,uygulanmayacaksa neden çıkarılır?.Sizden yasaların uygulanmasını istemek biz vatandaşların en doğal hakkı olduğunu unutmayın.

İZMİRİN KAVAKLARI 33

KAYNAK :