Bakkallar isyan bayrağını çekti

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, bakkalların daralan piyasa koşullarının yanı sıra birçok ek masrafla boğuştuğuna dikkati çekti. Türkiye'deki imar soruna da değinen Bağcı, "Üyemiz olan esnafımız zamanında imar sorunu olan binalara dükkânlarını açtığı için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alamıyor ve sürekli yüksek cezalara çarptırılıyor" açıklamasında bulundu

Bakkalların; vergi diliminin fazlalığı, SGK priminin yüksekliği, çeşitli ruhsatlara çeşitli masraflar vermesinin yanı sıra perakende yasasının çıkmamasıyla zor günler geçirdiğini kaydeden İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, Türkiye’de yaşanan imar sorunuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bağcı, konuyla ilgili şunları söyledi: Tüm Türkiye’de zaten bir imar sorunu var, İzmir’de de yüzde 40 oranında imar problemi bulunuyor. Üyemiz olan esnafımız zamanında imar sorunu olan binalarına dükkânlarını açmış; elektrik, su, telefonunu bağlatmış, dükkânını çalıştırıyor. Alması gereken belgelerin arasında İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı da yer alıyor. Esnafımız belediyeye giderek ruhsatını almak istediğinde Yapı Kullanım Belgesi isteniyor. Ne var ki o belge olmadığından belediyeden ruhsat alınamıyor ve bin TL’den az olmayan cezalara muhatap olunuyor.”

Sosyal belediyecilik anlayışına göre vatandaşa, esnafa destek olunması gerektiğini belirten Bağcı, yönetmelikte istenmemesine rağmen belediyelerin bakkallardan Yapı Kullanım Belgesi’ni istediklerinin altını çizdi. Bağcı, “Hükümete bağlı içişleri Bakanlığının 12.10.2004 tarihinden önceki yapılarda yapı kullanma izni olmadan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesinde sakınca bulunmadığı görüşü olduğu halde neden bu ruhsat verilmiyor anlamış değiliz” ifadelerini kullandı.

Bağcı ayrıca, resmi kurumlarda gereksiz çok sayıda masrafla karşılaşıldığını ve bu durumun esnafa ağır bir yük getirdiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK :