HyperLink Senin için kırmızı ne demek.. Bizim için hayat demek.. Bir torba umut bağışlamaya ne dersin ??
 
  • Alo Gıda 174
  • ARABULUCULUK
  • Kaçak Ürün Alma
  • Ekmeğini İsraf Etme
  • Kosgeb
  • Dumansız Hava Sahası
  • Su Hayattır
Haberler / Makaleler

Suça ‘dur’ diyen yok

 

 

 

 

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin BAĞCI bakkal ve marketlerde bile gözükmeyen yerlerde bulundurulması gereken tütün ve tütün mamullerinin, işporta tezgahlarında açık halde satılmasına göz yumulduğunu açıkladı.

 

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin BAĞCI, kaçak olarak getirilen, hiçbir şekilde vergisi ödenmeyen tütünlerin işporta tezgahlarında açıkta satıldığını belirterek, bu satışların yasak olmasına rağmen kimsenin sesini çıkarmadığını söyledi.

 Suça destek oluyorlar!

 Açık tütün ticaretinin yasak olmasına karşılık vergi dairelerinin açık tütün satışı konusunda faaliyet gösterecek işyerlerinin açılışını yapıp, vergi levhası düzenlediklerine dikkat çeken BAĞCI, “Bunu anlayabilmiş değilim. Açık tütüncü bize gelip açık tütün için TAPDK Satış Belgesi başvurusu yapmak istiyor. Yasak olduğunu ve belgesi olmadığını bildirdiğimizde ‘Vergi dairesi izin veriyor, açıyor da siz nasıl belge vermezsiniz’ diye bizden hesap soruyor.

 Ceza adaletsizliği

 Cezaların suçun türüne göre adil dağıtılmadığına inandığını belirten BAĞCI, “Örneğin Kurumlara kayıt olmuş, vergisini, harçlarını ödeyen TAPDK Satış belgesini almış kayıt içi çalışan esnafımız, sattığı sigara paketi dışarıdan gözükürse 4733 sayılı kanun 8. maddesinin buruncu bendine göre 2011 yılı için 36 bin 983 lira, yine aynı esnafımızın gereken uyarı yazılarını asmaması durumunda ise 2011 yılı için bin 232 lira ceza ödeyecek” dedi.

Açıkta satılan ve suç olan tütünlerin nerden geldiğinin ve içinde nelerin olduğunun belli olmadığını söyleyen BAĞCI, “Bu kayıt dışı, ticareti yasak olan açık tütün satışının cezası daha önceleri 6 bin 163 liraydı. Şuan ise 4733 sayılı kanunun 8. Maddesi “o” şıkkına istinaden 50 kilograma kadar (50 kilogram dahil) olması halinde 250 liraya indi. Bakkallar ve Bayiler Odası olarak esnafımızın bu çelişkiyle mücadele etmemiz mümkün olmadığını söylemek isterim” diye konuştu

 Fiyat arttı, tiryaki kaçağa yöneldi

 Artan vergilerden dolayı sigara fiyatlarına gelen zamların tüketiciyi yasal sigara alımından vazgeçirdiğinin de altını çizen BAĞCI, “Medyada sigara satışlarındaki düşüşün sigara tiryakilerinin sigara içme alışkanlığını bıraktığı gibi bir yanlış bir algı oluşmuş durumda. Fakat bunun sebebi oldukça farklıdır. Sigara satışı düşmüştür ama nedeni kaçak sigara ve açık tütüne yöneliştir. Zaten bu sebeple kaçak sigara ve tütünde satış oranları hızla arttı” dedi.

Oda olarak üyelerden gelen şikâyetler karşısında denetimlerde veya günlük yaşamlarında tespit ettikleri açıkta satış noktalarını kaymakamlıklara ve ilgili kurumlara bildirdiklerini ifade eden BAĞCI, kurumların bu konuda bir uygulama yapmadıklarını, sadece kendilerine bildirilen şikayetleri değerlendirdiklerini söyledi.

 ‘Elimizi taşın altına koyarız’

 Başkan BAĞCI, Oda olarak üzerlerine düşen her görevi yerine getireceklerini söyleyerek, “Bu konuda elimizi taşın altına koyacağımızı belirtiriz. İlimizde tütün ve tütün mamulleriyle ilgili oluşturulan komisyonlarda Odamı belirleyeceği bir temsilcinin de yer almasını, Valiliğimizin önderliğinde kolluk kuvvetlerini, kurumları, ilgili kanunla hakkında bilgilendirme toplantısı, yapılması, bu işyerlerine yönelik genel denetimler yapılması, halk sağlığı tehdidinin önüne geçilmesi, gençlerimizin sigara alışkanlığına başlamaması, kanuna aykırılığın giderilmesi, kurallı ticaret hayatı, kayıt dışılığın giderilmesi, kaçakçılığın önüne geçilmesi, sağlıklı toplum yaratılmasına önderlik edecek tüm çalışmalarda yer almak isteriz” dedi.

KAYNAK : http://www.gazeteyenigun.com.tr/ekonomi/96222/saglik  


Geri


E-Posta:  
şifre:  
  şifremi Unuttum
Üye Olmak İstiyorum
  • SANAL POS
  • banka hesap
  • İzbakbay
  • ÖZEL ATA SAĞLIK HASTANESİ
  • ATAKALP
  • Sol Reklam Alanı
Copyright 2011 İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası
Bu sitede kullanılan resim ve belgeler orijinal olup tüm hakları İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası'na aittir.
kapat
Konut Projeleri web tasarım