"Sigara, böyle satılamaz"

Giriş tarihi : 05.09.2010, Pazar 19:01 Güncelleme : 19:01
Bakkallar ve üreticiler, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu'nun satış yönetmelik taslağındaki hükümlere tepki gösterdi

MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)

Kahvehanelerde sigara içme yasağı ile ilgili olarak İzmir Kahveciler Odası tarafından açılan dava Anayasa Mahkemesi'nde görüşülürken, şimdi de 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu'nun 2 yıldır çıkarılamayan satış yönetmelik taslağı, bakkalları ve sektör temsilcilerini isyan ettirdi. Birçok bakkal ve büfenin satışlarında önemli bir yeri olan sigaraların dışarıdan tesadüfi olarak görülmesinin bile ek cezai yük getirileceğinin belirtildiği taslakta, rafların diziliminin bile uygulanması pek mümkün olmayan kurallara bağlanması sıkıntı yarattı.
Yönetmeliğin bakkal esnafına ağır maddi yük getireceğini söyleyen İzmir Bakkallar Odası Başkanı Emin Bağcı, "Bakkal esnafının satış miktarına bağlı kampanyalar yapılmasını veya kazanımlar sağlanmasını öngören ve özel hukuk alanına giren ticari sözleşmeler yapmasını engelleyen maddeler var. Bu yaklaşım anayasaya aykırı. Perakendeci, satamayacağını bildiği bir ürünü almaya mecbur edilmemeli" dedi. Taslak yönetmelikte "sigaraların işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemeyeceği" maddesinin, uygulamada önemli zorlukları beraberinde getireceğini söyleyen EBSO Meclis Üyesi Arzu Amirak ise, "rafların görünen yüzlerinde tüm firmaların en az bir marka ürünü sergilenir ve aynı markalar yan yana olmayacak şekilde yerleştirilir" düzenlemesinin de 250'den fazla ürün olması nedeniyle uygulanamayacağını belirtti.